Hogyan készülj a téli versenyre?

Hull a hó és hó-zik-zik-zik, a Spartan nem fá-zik-zik-zik. A francot nem. Itt a tél, mindenki piheni a kisebb-nagyobb sérüléseket, de már tele a regisztráció a közelben megrendezendő téli versenyekre, sok ember pedig még nem próbálta ki magát hasonlón és majd minden nap jönnek a kérdések.

Mivel készüljek a téli versenyre?

Milyen idő lesz?
Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy készülhetsz a hóesésre, hófúvásra, esőre, szélre, de simán lehet, hogy szikrázó napsütés és plusz fokok fogják bearanyozni a napot.

Vízbe kell menni?
Ez Spartan Race. Úgy gondolom, hogy a Spartan Race esetében mindig számíthatunk mindenre, de ha megnyugtatást keresel akkor mondhatom azt, hogy általában csak egy jeges vízű patakon kell átkelni (ha nincs befagyva), amitől elzsibbad a lábad, míg újra fel nem melegíted. Márciusban voltam (ami már nem téli verseny volt!) Koutyban, esett a hó, jég volt, havas volt az erdő. Ettől függetlenül át kellett úszni a gyors sodrású, jeges patakban felállított szögesdrót alatt mindkét nap és senki nem halt bele 🙂 

Milyen cipő kell?
Ugyanolyan mint egy nyári versenyre, de itt is javasolt (az én véleményem szerint) nem gagyi cipőt használni. Ha nincs megfelelő tapadása a cipőnek és a Slip Wallon megcsúszik a lábad, megsérülsz. Nem érti meg spórolni azon a pár ezer forinton…de ezt döntse el mindenki maga.

Milyen felsőruházat kell?
Egyéntől függ. Van aki egy pólóban futja le, de a legtöbben több réteget vesznek fel. Az első (base layer) egy jól szellőző, vízhatlan valami (pl. egy technikai póló), a következő (second layer) szintén egy vízhatlan, de hőtartó valami (lehet pl. Under Armour cold gear technológiás ruha), kívülre meg akár valami cipzározható futó kabát. A lényeg, hogy vízhatlan cucc kell, amiből legalább egy tartja a testhőd, de szellőzik is. Lehet rajta 1, 2, de akár három réteg is, az tuti, hogy ha futsz kimelegszel. Teszteld magad odakint és tudni fogod 🙂 

Futókabátot vegyek fel?
Ahogy gondolod. De mindenképp olyat ami szorosan tapad, mivel szögesdrót, meg az alatta lévő kavicsok elszakíthatják. Szeles idő esetén jó ha van valami szélálló felülre.

Milyen alsóruházat kell?
Ugyanolyan elven, mint a felső ruházatnál, itt is kell egy alsó réteg és egy külső réteg. Mindkettő vízhatlan.

Milyen zokni kell?
Vannak már direkt télire kigondolt futó zoknik, de túl lehet élni egy sima jól száradó futózoknival is. A Compressport Trail zoknik elég jók meglátásom szerint.

Milyen kamásli kell?
Mindenképp javaslom, hogy vegyetek kamáslit. A hóban futás közben kamásli nélkül, rengeteg hó bekerül a cipőtökbe, ami amellett, hogy kényelmetlen, eláztatja a zoknitokat és lefagyasztja a lábatokat. Javaslom, hogy olyan kamáslit vegyetek amiben cserélhető a gumi gyűrű, mert ezek a használat során elvásnak. Nekem jelenleg Inov-8 Debrisgaiter van.

Milyen kesztyű kell?
Mindenképp olyat válassz, amit könnyen le tudsz kapni, mivel az akadályokon szerintem csak csúszik a kesztyű. Le fog fagyni az ujjad a Monkey Bar acél csövein, de legalább nem csúszik majd (annyira). A hóban-jégben burpeezés során le fog fagyni a tenyeretek! Én egy olcsó Decathlonos kesztyűt használtam, ki is szakadt az egyik A cargo tetején az ujja, de jó lesz az most 2018-ban is 🙂

Milyen sapka kell?
Lehetőleg ne pamut kötött sapi legyen. Sokan futnak Spartanos beanieben, de igazából mindegy, csak védje valami a fejed a széltől meg hótól.

 

Száj elé tegyek valamit?
Érdemes csősálat vinni, a Decathlonban találsz megfelelőt. Jó azonban a szemüvegeseknek előre készülni, hogy párásodni fog a szemüvegetek a lehelletetektől.

 

Vizet, gélt, szeletet vigyek?
Sprint 5-8 km. Kétlem, hogy ennyi idő alatt szükséged lenne nagyon bármire. Ha megszomjazol ott a hó 🙂 Érdemesebb inkább megfelelően feltöltened magad a verseny előtt.

 

Hogyan töltsek a verseny előtt?
Erről itt írtam bővebben.

 

Milyen akadályok lesznek?
Ugyanolyanok mint a többi sprinten, csak hidegebbek és talán vizesebbek. A sár viszont kevesebb lesz.

 

Hogyan készülhetek fel a téli versenyre?
Fuss kint. Szokd a hideget. Hideg-meleg váltó zuhany. Hideg fürdő valamelyik fürdőben. Igyál Spartan önkéntesek véréből 3 nappal előtte (na jó, ez nem biztos tipp).

 

Verseny után mi van?
A célba érkezést követően néha adnak izo-fóliát és forró teát (időjárástól függ), de javasolt azonnal átöltozni és meleg sátorba menni. Alkohol helyett először forró teát igyatok, utána mehet a Tátra-tea 🙂

 

Mi van ha megfázok?
Nem azért fogsz megfázni, mert vizes lettél és utána futottál a hidegben. A megfázás vírusos megbetegedés aminél a hideg csak (vitatott) rizikófaktor. Koutyban szombaton Super vége felé fürödtem a vízben, vasárnap a Sprinten, semmi bajom nem lett 🙂 Tölts fel rendesen, szedj multivitamint, etc. és akkor nem támadnak be a a vírusok és bacik.

 

Verseny után mit tegyek?
A célban mindenképp igyál teát (ezt adnak banán után), vedd át az érmet, pólót, majd azonnal vedd fel a csomagod és öltözz át a melegedőben! Minél előbb igyál meleg-forró teát, esetleg vegyél fel egy sálat. Ilyenkor normális ha köhögsz kicsit, mert lehűlt a torkod.