Spartan etikett, avagy: Így légy udvarias Spártai

Az etikett francia eredetű szó, amely az abszolutizmus virágkorában, Versailles-ban keletkezett. Az estiquette szó a sticke kifejezéssel állhat kapcsolatban, ami az udvari rang szerint összefűzött cédulácskákat jelenti. Mindezekből eredően alakulhatott ki az etiquette elnevezés. Így az etikett nem más, mint a társadalmi érintkezés formáinak megszabott, rendszere. – forrás

Miért kell nekünk etikett a versenyre? Mert ez által mindenki számára élmény lehet a versenyzés, anélkül, hogy negatív emlékekkel távozna, mert egy bunkó fellökte például. A cikkben érinteni fogok olyan részeket is, melyek már inkább a sportszerűségről szólnak, de tapasztalataim szerint erről sem árt beszélni.

Kezdjük a verseny elejétől a dolgot.

 • Rajtolás: Miközben 250 ember várja energiával telve, hogy neki indulhasson páran hajlamosak elfeledkezni a sportszerűségről. Legutóbb Liberecben volt alkalmam tanúja lenni annak, hogy az AG futamban sokan úgy gondolták ha egy társuk elesik az első akadálynál, simán rátaposhatnak. Ha nem húzom fel a földről hamar, lehet még bele is rúgnak szegénybe. Nem ér ennyit az a pár másodperc előny.
 • Előzékenység:
  • Sorban állás: érthető, hogy senki sem szeret sorban állni, de ebben az esetben javaslom vásárolj AG nevezést vagy korai Opent. Azonban ha mégis sor alakul ki, mielőtt befurakodsz mások elé, legalább kérdezd meg szabad e vagy sűrűn kérd az elnézésüket. Semmiképp se lökj arrébb mást, hogy előbb juss az akadályhoz! A célba érve is illik sorba állni a banánért 🙂
  • Előzés: Ha előzni akarsz már távolról jelezd szándékod, javaslom hangosan mondd, hogy “előzök balról”/jobbról”, “coming from the left/right” és hasonlók. Tudom, ez kétoldalú dolog. Ha valaki hülye ahhoz, hogy elengedjen, azzal úgyse tudsz mit kezdeni, de más hülyesége nem jogosít fel a bunkóságra. Ugyanez vonatkozik arra, ha valaki gyorsabb nálad. Figyelj oda másokra, ha hallod, hogy fut valaki hátulról, húzódj az út egyik oldalára ha nem elég széles, ha igen akkor meg maradj azon a sávon ahol eddig is, mert könnyen felbukhat benned az aki előzni próbál.
  • Ne türelmetlenkedj: Ha sorba kell állnod vagy lassú valaki magadban morogj, NE káromkodj vagy szólj be neki. Menj elitbe ha ekkora ász vagy, de ne játszd a hátráltatott világklasszist a többi futamban.
 • Ne szemetelj: zselés tasak, használt zsepi, szakadt póló. Semmit sem dobunk-hagyunk el, betűrjük a futószárba vagy nadrágba és az első frissítő pontnál kidobjuk a szemetesbe. 
 • Egyensúly akadály (balance): Ha láttál már ilyet, észrevehetted, hogy az általad keltett behatások végigmennek az akadályon. Tehát ha fellépés helyett fel ugrasz az akadályra, azzal annyira berezegteted mások lába alatt az akadályt, hogy simán leeshetnek miattad. Próbálj meg körültekintően fellépni és elkerülni a szükségtelen rezegtetést. Az se túl jó, ha az akadályt rugdosod, hogy kijöjjön a cipődből a sár vagy a hó.
 • 30 . szabályos . burpee .: Rengetegen úgy gondolják a burpee azt jelenti, hogy lefekszik, felkel, tapsol a fej felett. Nem. A szabályos burpee ilyen. A 30 az pedig nem 10, 20 vagy 25, hanem HARMINC. Ne kummantsd el, az nem Spártai.
 • Úszás: Különösen fontos, hogy figyeljünk egymásra úszás közben. A hideg vízben amúgy is igazi küzdelem átevickélni a túlpartra, de ha ezen felül még meglöknek, könyökölnek, stb. igazi rémálom tud lenni. Tartsunk megfelelő távolságot és figyeljünk egymásra!
 • Homokzsák/vödör cipelés: Az egyik legproblémásabb dolog. Ugye mindenki a rövidebb úton szeretne menni, hogy minél hamarabb letehesse a terhet. Ezzel nincs is semmi baj, de ha valaki meg akar állni pihenni, könyörgöm álljon már egy lépéssel arrébb, hogy ne kelljen kerülgetni másoknak! 
 • Fotózkodás: teljességgel megértem, hogy szeretnétek közös képeket magatokról a barátokkal, de ez esetben álljatok félre az útból, mert az út közepén/akadály előtt fotózkodni nem ildomos.
 • Mászós/kúszós akadályok:
  • Palánk: Ha már valaki megkezdte a mászást, csak akkor menj fel mellette ha tényleg elfértek. Ritka nagy bunkóság és veszélyes is ha fejbe rúgsz valakit, aki épp próbálja átszenvedni magát az akadályon.
  • Multi ring, triceps bar: Ha valaki felmászik, eljut a feléig, Te pedig utána indulsz és gyorsabb vagy, mi a fészkes fenét fogsz csinálni ha utoléred, mert még nem ért a végére? Sietteted? Lógsz a levegőben? Lerúgod? Várd meg, míg végigmegy az előtted lévő és CSAK AKKOR indulj el! Ha meg közel vagytok egymáshoz, próbálj meg nem össze-vissza rugdosni a lábaddal.
  • Z fal (traverz): Itt általában sor szokott lenni még a korai openben is. Jobb esetben farost lemezből van és kevésbé rezeg be, de ha vékonyabb anyagból készül egyenesen hülyeség a fal mindkét oldalán egyszerre mászni. Olyan vékony ugyanis az akadály fala, hogy az egyik oldalról simán lelökheted a túloldalon lévőt sajnos. Itt is meg kell várni, míg az előtted lévő teljesen végig ér. Volt szerencsém hozzá korábban, hogy a mögöttem lévő ember nem várt, hanem elindult mögöttem. Nagyon idegesítő és zavaró tud lenni (szerencsére az önkéntes lezavarta, de ha leesem miatta tuti nem köszönöm meg).
  • Szögesdrót: mászás közben megállni nem menő. Pihend ki magad kúszás előtt ha kell, de ne útközben állj meg percekre, hátráltatva a többieket. Szörnyű nézni, mikor az open futamban tucatnyi ember áll sorba a szögesdrót előtt.
 • Ne károsítsd a környezeted: Sajnos korábban volt példa rá, hogy a pálya egy szőlősön keresztül vezetett, a résztvevők pedig lelegelték az egészet. A pálya, vidék, erdő nem a Tiéd, csak használhatod kicsit. Úgy add vissza, ahogy megkaptad
 • Sérült, valamiért ülő ember: A Spartan írott szabályzata tiltjla, hogy segítségnyújtás nélkül tovább menjünk, de íratlan szabály is, hogy illik megkérdezni a látszólag rosszul lévő emberektől, hogy jól vannak e, szükségük van e segítségre.
 • Kéretlen segítség: Szép dolog ha segíteni akarsz, de nem feltétlenül van rá szükség. Vannak, akik egyedül szeretnék megcsinálni az akadályokat, akár szenvedve is. Mielőtt feltolnál valakit, kérdezd meg szeretné e.
 • Udvariasság: sajnos ez nem alapvető manapság. Köszönj meg mindent. Ha segít valaki, ha megkérdezik jól vagy e, ha vizet ad az önkéntes, ha a nyakadba akasztják az érmet.
 • Tartsd be a szabályokat: A szabályzat nem egy Háború és béke iromány. Át lehet olvasni percek alatt, aki ennyire nem képes az nehezen lehet büszke a teljesítményére.

Ezeket nem azért írtam le, mert ilyen sok negatívummal találkozok minden versenyen, épp ellenkezőleg. A legutóbbi verseny előtt például Molnár Dani barátomnak gond támadt az egyik kerekével a semmi közepén, majd egy teljesen idegen, angolul nem is beszélő Szlovák Spartan állt meg és küszködött hosszú perceken át, hogy kisegítse a bajból csapatukat a hidegben! 

Legyünk tehát figyelmesek és udvariasak egymással, versenyen belül és kívül 🙂 

Ajánlom olvasásra a Spartan Race GYIK-em és az Így készülj az első Spartanodra cikkemet.

Táplálék kiegészítők amikre szükséged van

Ebben a posztban kifejezetten azokra a táplálék kiegészítőkre térek ki, saját példákkal, melyekre véleményem szerint minden olyan embernek szüksége van aki nem a fenekén ül, hanem eljár mozogni. MULTIVITAMIN, C-VITAMIN, SÓ Miért van szükség rá: Az első és...

Téli versenyek

Hull a hó és hó-zik-zik-zik, a Spartan nem fá-zik-zik-zik. A francot nem. Itt a tél, mindenki piheni a kisebb-nagyobb sérüléseket, de már tele a regisztráció a közelben megrendezendő téli versenyekre, sok ember pedig még nem próbálta ki magát hasonlón és majd minden...

Így készülj az első Spartanodra

Közeledik az év első magyar Spartan versenye, melyre pár óra alatt elfogyott minden jegy, úgyhogy borítékolható, hogy szép számmal lesznek első bálozók. Sok ismerősömtől hallottam...

Spartan etikett

Az etikett francia eredetű szó, amely az abszolutizmus virágkorában, Versailles-ban keletkezett. Az estiquette szó a sticke kifejezéssel állhat kapcsolatban, ami az udvari rang szerint összefűzött...

Verseny előtti feltöltés – érthetően

Elég meredek posztokat olvasok most az év első magyar versenye előtt, úgyhogy leírom érthetően mi ez a verseny előtti feltöltés mizéria. Fontos, hogy ha csak egy rövid távú versenyre...