Kutna Hora beszámoló

Mikor év elején kiadták helyszíneket és dátumokat, összeállítottam a versenynaptáram. Ahhoz, hogy meglegyen a Trifecta szám, be kellett iktatni egy távoli Sprintet, Kutna Horát. Nem néztem meg milyen a hely, csak azt láttam, hogy 5 óra buszút, de hát ez még belefér.

A következő alkalom mikor ismét foglalkoztam vele már az volt, mikor megjött a cseh nyelvű információs email, benne a térképpel, ebben pedig meglepő módon a város közepén volt a fesztivál terület. Eddig kevés tapasztalatom volt városi Spartanokkal és nem voltak kifogástalanok, így kissé elszomorodtam, azt feltételezve, hogy olyan lapos lesz, mint a Litovel Sprint versenyem, amiben a legjobb dolog a Spartan mosógép volt.

Mekkorát tévedtem!!!!

Szokásos pénteki indulás, 5 óra eseménytelen buszút ragyogó napsütésben és megérkeztünk a városba és átvettük a szépséges szállást 3 perc sétára a fesztivál területtől. Az rögtön feltűnt, hogy olyan mintha Egerbe csöppentünk volna a vár közelébe, mindenhol hangulatos macskaköves utcácskák és helyre kis boltok, egymásba érő épületekkel.

A 20.000 lakosú városkát a 13. században alapították , városközpontja pedig ’95-től az UNESCO része.

A reggelit követően elmentünk átvenni a start csomagokat, ahol nekem sikerült rossz csomagot a kezembe nyomni, de szerencsére a csippantásnál ellenőriztem és láttam, hogy porszem került a gépezetbe. A cserét követően már csak harci díszbe kellett öltözni és elmenni egy 15 perces kocogásra a környéken bemelegítés gyanánt. A rajtzónába való belépés előtt tűnt fel, hogy sikerült nem kirázni a csomagomból a sárga pólós karszalagot amin a startom ideje is szerepel, amit pedig az orrom előtt ketten is ellenőriztek az éppen befelé siető tömeg csuklóján…

Mivel tudtam, hogy ez csak a póló átvételhez kell, így lelkiismeret furdalás nélkül csusszantam át a középső tömegben, majd álltam az első sorba. A tömeg hypeolását a már ismerős Honza intézte, az  SRTG Prága csapatának mindig végtelenül kedves, oszlopos tagja. Őszintén szólva én nem vagyok híve a rajtzónás bemelegítésnek, ráadásul Honza MINDIG guggoltatja a tömeget, így esélyem sincs az első sor közepén kummantani, úgyhogy guggolhattam én is.

A számok peregtek és végül elindultunk. Macskaköves utcákon lefelé, majd jobbra, kissé magas pulzussal, de azt vettem észre, hogy a heat top3-ban tartom magam stabilan.

Az első akadály egy 5ft fal, süti. Futás tovább, már csak top10,  jön a patak melletti rész, köveken átugrás, majd fel a dombon egy rétre, ahol szerintem kihozták az összes OU-t (Over, Under) a raktárból vaze. OUT, OUOUO 😀 Itt érdemes megjegyeznem, hogy gurulva sokkal gyorsabb átjutni alatta, értékes másodperceket szedtem össze a gurulással, míg mások négykézláb bújtak át alul, úgyhogy top5 kb.

A réten körbe futva vissza az erdőbe és lefelé az ösvényen. Itt azt vettem észre, hogy még a gyorsabb futók is bizonytalankodtak előttem, úgyhogy ezerrel lefelé teperve ismét top3. Nem tudom mi az oka annak, hogy így visszafogják maguk ezeken a lejtőkön..

A domb alján patak, majd patakban futás. Sajna itt (is) a magasabb, hosszú lábú futók előnyben vannak, nekik szerintem könnyebb a lábuk kiemelgetni a patakból futás közben, míg nekem bőven térd felettig ér a víz. Ennek ellenére sikerült jó sokáig tartani a tempót. A patak vége felé egy Hurdles, ami szerintem marha jó helyen van a vízben, legalábbis nekem jobban tetszik itt, mint a szárazföldön.

Ismét ki az erdőbe, fel, Balance. Emberek potyognak, én meg kicsit várok, míg lentebb megy a pulzusom. A közepénél kilengtem kicsit, de sikerült korrigálni, úgyhogy ez is meglett, futhattam tovább. Pár perc és máris a Benderrel néztem farkas szemet, itt már nem álltam meg, hanem egyenesen neki mentem. Könnyedén húztam fel magam, de érdemes elgondolkodni rajta, hogy jelenleg a Bender szerintem a legveszélyesebb akadály a CEU-ban… Magasabban van a teteje, mint a többi mászós akadálynak (Monkey, Multi) és lent csak a kemény föld, úgyhogy mindenki vigyázzon nagyon ha felmászik rá!

A Bender után egy jó hosszú erdei vágtatás következett, aminek a végén egy frissítő pontnál végre ihattam egy keveset (ugye nem vittem semmit magammal). A pont után az erdőben Sandbag cipelés, gyorsan átvettem egy sráctól egy zsákot és nekiálltam futva előzgetni a többieket. A kört lefutva ledobtam a zsákot és mentem tovább, jött az A Monkey, pipa. Egy kis A cargo, pipa. Ismét egy kövérebb futós táv és Olympus. Sajnálom, hogy már lyukak is vannak rajta, nekem minden akadály jobban tetszik szivatósan, szerintem márpedig a csak láncos, falmászós kapaszkodós verzió keményebb dió. Itt is sikeresen véve az akadályt jöhetett a Herc hoist.

A Herc Hoistot ugye módosították úgy, hogy négy oldalon is fel lehet húzni a zsákokat, így több ember csinálhatja egyszerre. Az erdő mélyén már kicsit vizesek voltak a kötelek, de kinéztem magamnak a napsütötte sarkot, ahol mindig napfény érte a köteleket, ezáltal egy fokkal szárazabbnak ígérkeztek. Hát sokkal nem voltak szárazabbak, de itt se volt gond, irány a patak. Futás a vízben, majd a Koutyból már ismert patakos szögesdrót megoldás. Nekem nagyon tetszett! Ekkor már bőven utol értem az SRTG rajtokat, úgyhogy kénytelen voltam türelmesen várni, míg páran kicsit lassan vonszolják át a fenekük alatta.

A vízből kiérve jöhetett egy Plate drag, ami nem volt épp könnyű, vagy csak én ültem rossz kocsihoz… Futás tovább, kötél. Itt is a napsütötte kötélhez mentem, seperc alatt csengettem és indultam tovább. Az út itt már felfelé vezetett a városba, majd egyszer csak a templom téren lyukadtam ki, magamban szitkozódva.

Nem tehetek róla, én utálom a Walker walkot. Nem tudok rá rendes akadályként tekinteni, de azt el kell ismernem, hogy speciális módon erőlteti meg az embert.
Körbe ugrálva a teret totál izzadtan, porosan, lihegve kocogtam tovább a templom mellé dárdát dobni, sikertelenül.. Tizesével lenyomva a burpeeket mentem tovább a templom mögött a túloldalra, ahol a Multirig várt. Ez alkalommal csak gyűrűkből állt, ami szerintem borzasztó nagy könnyítés, kaptam is egy vaskos tapsot a pár másodperces teljesítésért a közönségtől (meghajol).

Előző nap itt sétáltunk, úgyhogy a 6ft fal és a Slip Wall se volt meglepetés, se az utána következő Invert wall. Ezeket szárazon gyorsan letudtam és futhattam tovább a szépséges utcácskákon. Gyönyörű volt!

A fesztivál területhez vissza érve már csak egy Big Cargon kellett átmásznom, lenyomnom egy kanyart és a cél felé fordulhattam. Itt még utamat állta egy 7ft wall, ahol kisebb tömeg állt és nézte ahogy mások próbálják átverekedni maguk rajta. 

Ezúton is elnézést, nekem fontos volt az idő, úgyhogy közöttük átfutva felugrottam az épp küszködők mellé és gyorsan átdobtam magam a túloldalra, hogy végül 1 óra 2 perces idővel az Open férfi kateógriában 139. legyek a 3085-ből. Ha AG-ben indulok ez a 32. helyre lett volna elég, ami a korábbi futásaimhoz képest markáns javulás, úgyhogy megérte a sok futkosás úgy tűnik. Kíváncsi leszek idén sikerül e még javítani ezen annyira, hogy megközelíthessem a TOP10-es futókat AG-ben, de ennyi HH mellett nem vagyok túl bizakodó 😀

Verseny előtti feltöltés – érthetően

Elég meredek posztokat olvasok most az év első magyar versenye előtt, úgyhogy leírom érthetően mi ez a verseny előtti feltöltés mizéria. Fontos, hogy ha csak egy rövid távú versenyre...

Spartan etikett

Az etikett francia eredetű szó, amely az abszolutizmus virágkorában, Versailles-ban keletkezett. Az estiquette szó a sticke kifejezéssel állhat kapcsolatban, ami az udvari rang szerint összefűzött...

Így készülj az első Spartanodra

Közeledik az év első magyar Spartan versenye, melyre pár óra alatt elfogyott minden jegy, úgyhogy borítékolható, hogy szép számmal lesznek első bálozók. Sok ismerősömtől hallottam...

Téli versenyek

Hull a hó és hó-zik-zik-zik, a Spartan nem fá-zik-zik-zik. A francot nem. Itt a tél, mindenki piheni a kisebb-nagyobb sérüléseket, de már tele a regisztráció a közelben megrendezendő téli versenyekre, sok ember pedig még nem próbálta ki magát hasonlón és majd minden...

Táplálék kiegészítők amikre szükséged van

Ebben a posztban kifejezetten azokra a táplálék kiegészítőkre térek ki, saját példákkal, melyekre véleményem szerint minden olyan embernek szüksége van aki nem a fenekén ül, hanem eljár mozogni. MULTIVITAMIN, C-VITAMIN, SÓ Miért van szükség rá: Az első és...