Tesztelés

Minden sérülés egyedi. A megfelelő kezeléshez átfogó képet kell kapni az okokról és hátráltató tényezőkről. Ehhez az anatómia, a test ismerete és tesztek szükségesek

Korrekció

A sérült test egy darabokra szedett használt gépezett. Ha a darabokat anélkül rakjuk újra össze, hogy a kopott alkatrészeket feúlítjuk, nem működik jól és újra elromlik

Rehabilitáció

Ha már megfelelő a mozgástartomány és az egyes részek szerepüknek megfelelően működnek, megkezdhető a sérült rész fokozatos terhelése

MITŐL MÁS AZ ÁLTALAM VÉGZETT KEZELÉS?

Térdsérülés, bokaficam, vállsérülés, tenisz könyök, vállfájdalom, derékfájdalom… rengeteg módon sérülhetünk. Az én feladatom, hogy megállapítsam a sérülés jellegétől függően az aktuális állapotodat és lépésről lépésre segítselek a lehető legteljesbb rehabilitációhoz. Ehhez rendelkezésemre állnak a hagyományos manuálterápiás kezelések nem hagyományos alkalmazási technikái, az anatómia, sérülések és sportok mély ismerete. Legyen szó egy síelés, focizás, vagy kézilabda dobás során bekövetkezett friss vagy már operált komoly sérülésről, túlterhelésből adódó gyulladásról, esetleg egy hétköznapi kerti kapálás során szerzett izomhúzódásról, módomban áll segíteni.

A kulcs nem szimplán az egyes eljárások kombinálása, hanem a rendszerben való gondolkodás. Ehhez elengedhetetlen az egyes eljárások, fascia láncok, sportok és anatómia mély ismerete. Fontos kiemelnem, hogy a rehabilitációban, valamint a személyi edzésben is ugyanúgy rendszerben, progresszióban gondolkodom. A legtöbb mai sérülés rehabilitációs programban nagy az újra sérülés rátája a nem megfelelő progresszió miatt. Rengeteg kezdenek sportolni úgy, hogy nincsenek meg a megfelelő alapok, márpedig itt nem 30 fekvőtámaszt értek ez alatt, hanem egy teljes mozgástartománnyal, kompenzáció nélkül, fájdalom nélkül végrehajtott gyakorlatot.

A proprioceptív, balance tréning edzéseim szerves részét képezik, csakúgy, mint a globális core stabilizációs gyakorlatok (változatosan, nem csak plank a végtelenségig!). Kezelésemmel nem csak a friss sérülések gyógyíthatók, de az évekkel ezelőtti, nem teljesen rehabilitált sérülések állapota is javítható, valamint akut sérülések esetében is felgyorsítható a regeneráció, megelőzhető a mozgástartomány kiesés csökkenthető a fájdalom általa.

ALKALMAZOTT MANUÁLTERÁPIÁS TECHNIKÁK

 • Dekompressziós eljárás

 • Keringés fokozás

 • Fascia lazítás

 • Adhéziós pontok oldása

 • Blade

 • Mechanikai eljárás

 • Keringés fokozás

 • Mély fascia lazítás

 • Adhéziók feloldása

 • Flossing

 • Kompressziós eljárás

 • Crosslink törés

 • Neuromuszkuláris hatás

 • Folyadék transzport

 • Trigger pont

 • Mechanikai eljárás

 • Feszültség lazítása

 • Görcsök oldása

 • Keringés javítása

 • Kinesio tape

 • Kiegészítő terápia

 • Tehermentesítés

 • Megerősítés

 • Vér- és nyirokkeringés fokozás

GYAKORI SÉRÜLÉSEK

Az ízületi szalagok a csontokat kapcsolják össze egymással, erősítik és stabilizálják az ízületeket. Enyhén rugalmas, erős, rostos szövetek, az ízületi mozgástartomány határán megfeszülnek. A hirtelen vagy tartós nyúlás meggyengítheti a szalagokat, akár el is szakíthatja. Mivel vérellátásuk csekély, így a gyógyulás lassú, sokszor részleges.

Gyakori,  nem sportolókat is érintő sérülés, mely során a lábfej az ember “alá fordul” befelé. Kiváltó oka lehet trauma, de akár izom discbalance, rossz cipő, korábbi sérülésből adódó instabilitás is közre játszhat.

Az elülső keresztszalag (latinul Ligamentum Cruciatum Anterius, angolul Anterior Crucial Ligament) részleges vagy teljes szakadása. Leggyakrabban előforduló térdsérülés, sokszor az egyik vagy mindkét meniscus sérülésével jár együtt. Az LCA a térd legfontosabb stabilizáló eleme, sérülés gyanú esetén Lachman/Pivot shift teszt segíthet a gyors diagnózisban.

A teniszkönyök az alkar extensor izmainak (a könyök külső oldalán) található eredésénél létrejövő gyulladás. A folyamatos szorítás (tenisz) vagy hasonló megerőltetés (ásás, kapálás, etc.) következtében alakulhat ki.

Tünetei: fájdalom az alkarban és könyökben, tárgyak megfogásakor gyengeség az alkarban, bizonyos mozdulatnál erős fájdalom, mely a vállakba is kisugározhat.

A golfkönyök az alkar flexor izmainak eredésénél (alkar belseje) létrejövő gyulladás, kiváltó oka csukló befelé hajlításáért felelős izmok túlerőltetése. Előfordulása ritkább a teniszkönyöknél.

Tünete: könyök belső felszíne nyomásérzékeny, kézfej hajlítása fájdalmas.

A rotátorköpeny a vállízület mozgásában és stabilitásában alapvető fontosságú izmok rendszere. Négy izom alkotja: m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. subscapularis és m. teres minor. A rotátorköpeny izmainak ínvégződései egy szűk térben kell mozogjanak és amennyiben ez a tér tovább szűkül (izom disbalance miatt pl.) vagy nem megfelelő edzést végez valaki a folyamatos irritáció miatt gyulladás lép fel. Ez az impingement-szindróma, ami a rotátorköpeny szakadás előszobája. A szakadás bekövetkezhet trauma által is.

Tünetei: válltáji fájdalom, erőtlenség, gyengeség kar emelése és megtartása esetén, csökkent mozgástartomány, ájszakai fájdalmak

Diagnózisa: Neer-teszttel

Nagyon gyakori sérülés, melyet akut formájában tendinitisnek, krónikus formájában tendinosisnak nevezünk. A legtöbb embernek volt már ínhüvelygyulladása a kezében, ennek kiváltó oka a kézfej túlerőltetése (számítógépezés, mobilozás, de a tetoválók közt is előfordul vagy kiválthatja akár egy nagyobb takarítás is). Fontos, hogy már akut formájában, tehát tendinosisként kezelve legyen.

Tünetei: kézben vagy csuklóban jelentkező fájdalom, duzzanat. Mozgatásra ropogásszerű érzés jelentkezhet, mely a gyulladás tipikus tünete.

Az izmok inakkal tapadnak a csontokra, tehát középen helyezkedik el az izomhas, majd a széleken az izom ínba megy át és ínként tapad a csontra. A leggyakrabban az izom-ín átmenet sérül. Ennek oka, hogy rugalmatlanabb, mint az izom, porc és a szalagok (kevesebb benne az elasztin, ezért sérülékenyebb, ugyanakkor hamarabb is gyógyul. Két zónával is rendelkezik, az egyik az izom-ín zóna, a másik az ín-porc zóna.

Tendinitis: az ín akut gyulladása. Orvosi nyelvben nevezik még tendinopathianak.
Tendinosis: az ín krónikus gyulladása. Fájdalomcsillapítóra nem reagál.

Az Achilles-ín tendinitis: Kiváltó oka lehet véreállátási probléma, az ín túlerőltetése, a vádli merevsége, izom disbalance vagy rossz cipő. Nagyon fontos kezelni, hogy a gyulladás ne váljon krónikussá (tendinosis)! A már krónikus gyulladást akuttá kell tenni speciális, komplex kezeléssel.

Tünete: az Achilles-ín érzékenysége 3cm-el a calceneus (sarokcsonthoz) való tapadása felett. Terhelés hatására a fájdalom fokozódik, pihentetés hatására enyhül.

Ízületi porckopás. Az ízületeket borító porc (hyaluron porc) elvékonyodik, töredezetté válik, majd felszívódik. Leginkább a térrd, csípő és kéz kisízületeit érinti.

A gerincsérv gyakori sérülés, az emberek majdnem felének van már meglévő látens porckorong degenerációja, csak, mivel nem okoz panaszt így nincs ennek tudatában. Nem hirtelen alakul ki, hanem egy hosszabb folyamat eredménye, melynek utolsó akkordja csupán egy rossz mozdulat. Ahogy idősödünk, a porckorongok egyre veszítenek rugalmasságukból, egyre sérülékenyebbé válnak, nagy vagy hirtelen terhelés hatására mikroszakadások, repedések keletkeznek, melyeken át a belső puha rész kitüremkedik (kiboltosul), majd kitüremkedik, végül átszakítja azt és ezt nevezzük sérvnek. Ugyanúgy fokozottan ki van téve a sérv veszélyének egy folyamatos irodai munkát végző és egy nem megfelelően sportoló ember is.

Tünetei: érzészavar (zsibbadás) a végtagokban, éles, kisugárzó fájdalom, izomgyengeség, reflexváltozás, instabilitás, ürítési zavarok, etc.

Diagnózis: MR képalkotó vizsgálat (a röntgen általában nem elég)

A csigolyák nem csak porckorongokkal, hanem ízületekkel is kapcsolódnak. A felső csigolya alsó ízületi nyúlványa kapcsolódik az alatta lévő felső ízületi nyúlványához, ezeket nevezzük kisízületeknek.

Tünetei: derék- vagy nyakfájdalom, esetleg ropogás. Jellemző tünete az “indítási fájdalom”, mely esetben a beteg hosszas ülés vagy fekvés után nehezen képes megmozdulni, de ahogy fokozatosan mozog “bemelegszik” az éles fájdalom enyhül.

Diagnózis: képalkotó vizsgálatok

A meniscus a (gyűrűporcok) a femur (combcsont) és tibia (lábszárcsont) találkozásában elhelyezkedő, két félhold alakú rostos porcból álló képződmény. A térd medialis (belső) oldalán a rögzítettebb C alakú medialis meniscus, a külső (lateralis) oldalon pedig a majdnem gyűrű alakú lateralis meniscus helyezkedik el. A meniscus rendkívül fontos a térd megfelelő működésében, sérülése szakadás, súlyos esetben porcleválásal jár együtt, melyet műtéti úton távolítanak el.

Tünetei: duzzadt térd, fájdalom, rotációs mozdulatra jelentkező fájdalom, pattanó érzés, ROM csökkenés

Diagnózisa McMurray teszttel történik.

Az izmok inakkal tapadnak a csontokra, tehát középen helyezkedik el az izomhas, majd a széleken az izom ínba megy át és ínként tapad a csontra. A leggyakrabban az izom-ín átmenet sérül. Ennek oka, hogy rugalmatlanabb, mint az izom, szalag és porc, ezért sérülékenyebb, ugyanakkor hamarabb is gyógyul. Az izom ritkábban sérül, gyógyulási ideje lassabb és szakadás esetén nem izomszövet épül újra, hanem hegszövet, amely kevésbé rugalmas, így az izomsérülés teljesítménycsökkenéssel jár.

Húzódás: kevés izomrostot érint, fájdalom lokalizált 1-3 hét regeneráció

Részleges szakadás: számos izomrost sérül, fájdalom, duzzanat, izomerő deficit, mozgástartomány deficit, 4-6 hét regeneráció

Szakadás: tünetei megegyeznek a húzódáséval, tapintással érzékelhető az izom folytonosság szakadása, 3-6 hónap regeneráció

A piriformis szindróma esetén a túlterhelt, túlműködő m. piriformis (körteképű izom) nyomja az ülőideget, ami kisugárzó fájdalmat, zsibbadást okoz.

Your Content Goes Here

A futótérd és ugrótérd is a patella körül okoz panaszokat, ám míg a futótérd a térd közepén és felette okoz panaszt, az ugrótérd a térd alatt jelentkezik fájdalommal általában.

A futótérd tipikus futó sérülés, mely a térdkalács (patella) körül fellépő panaszok gyűjtőneve. A fájdalmat okozhatja a patella felső ínjának gyulladása, a patella combcsonthoz való dörzsölődése, trauma, etc.

Az ugrótérd a patella alsó ínjának gyulladása, főleg sorozatos kemény feületre való ugrás váltja ki.

A sarkantyú az ember sarokcsontjának kinövése, mely megjelenhet az Achilles-ín környékén vagy talp alsó részén. A folyamatos gyulladás csontkinövéshez vezet. Kialakulásához nem megfelelő cipő, tartásproblémák, túlterhelés vezethet.

A shin splint a sípcsonton és a mellette húzódó izmok, kötőszövetek gyulladása.

Tünetei: Fájdalom a sípcsonton vagy amellett. Terhelésre fokozódik, pihentetésre általában szinte teljesen megszűnhet, majd később újra megjelenik. Akár hónapokon át is jelen lehet, ha nem kezelik.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Rehabilitációs edzés

Rehabilitációs kezeléseim a XVI. kerületi stúdiómban vagy a Chili fitness 3-ban tartom:

 • Előre megbeszélt időpontban

Operáció vagy komolyabb törés után gyógytornász segít a “talpra állásban” (szituációtól függ). Ez azonban csupán egy bizonyos határig terjed általában és távolról sem elegendő ahhoz, hogy újra sportolhass, pláne úgy, hogy ne kockáztass egy újabb sérülést. Én bekapcsolódhatok a gyógytornász munkáját segítve vagy közvetlen jöhetsz hozzám a gyógytornász után.

Váll, térd, boka, könyök, porc, discus, etc. sérülések esetén a sérülés jellegétől és aktuális fázisától függően segíthetek a gyorsabb, teljes rehabilitációban.

Igen, mindenképp segíthetek és megvizsgálhatlak, szükség esetén tovább irányíthatlak, hiszen nekem is megvan a magam szakterülete.

Három fő pillére van a rehabilitációnak:

 1. Tesztelés
 2. Korrekció
 3. Rehabilitáció

Első lépésben a sérüléssel, annak állapotával, esetleges okaival kell tisztában lenni, ezt követheti a korrekció, hiszen ha rossz állapotban gyógyul a sérülés, úgy az újabb sérüléshez, panaszokhoz vezet, majd a tényleges rehabilitáció. Ezeket egy edzésen belül valósítjuk meg.

Nem, akár évekkel ezelőtti sérülésből visszamaradt panaszok is megszűntethetők, korrigálhatók.

Nem, amennyiben rehabilitációs foglalkozást tartunk, úgy minden terápiás kezelés benne foglaltatik az árban (köpöly, blade, flossing, trigger pont, tape).

Nem. Sajnos ez rajtam kívülálló dolog, de én mindent elkövetek, hogy a lehető leghamarabb teljesen felépülj a sérülésből.

Nem, sajnos ez nem fér bele az időmbe.

Igen. Megvannak a magam kompetencia határai, melyeket nem lépek át.